Szabó István nagykövet a Marwadi Egyetem fővendégeként részt vett és üdvözlő beszédet mondott az intézmény által szervezett National Model United Nations Competition rendezvényen, valamint találkozott az intézmény vezetőivel Rajkotban.

 

A Marwadi Egyetem életében ez az első ilyen jellegű, ám hagyományteremtőnek szánt rendezvény, amelynek célja, hogy az egyetemisták lehetőséget kapjanak diplomáciai, tárgyalási készségeik fejlesztésére, megismerkedjenek az ENSZ szervezetével, modellezve azt, és áttekintést kapjanak a nemzetközi diplomácia kihívásairól, az abban való részvételhez szükséges képeségekről, és nem utolsó sorban megismerkedjenek a világ nagy kihívásaival, és az azok megoldásához vezető utakkal.

 

Beszédében a nagykövet a nemzetközi párbeszéd fontosságára hívta föl a figyelmet. Elmondta, hogy a sikeres diplomáciai karrier kulcsa elsősorban a világproblémák megértése, nyelvek ismerete, jó tárgyalókészség, kritikus gondolkodás, más kultúrák megismerése és megértése szükséges. A nagykövet a továbbiakban hangsúlyozta a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok eredményeit, és rámutatott, hogy az oktatás és a tudomány két olyan sikeres terület, ahol országaink kiváló együttműködéssel rendelkeznek. Méltatta továbbá a Marwadi Egyetem kiváló kapcsolatait Magyarországgal.

 

A megnyitó ünnepség után a nagykövet találkozott az egyetem felsővezetésével. A megbeszélésen a felek nagy örömüket fejezték ki az iránt, hogy az elmúlt 6 évben milyen széleskörű kapcsolatokat sikerült kiépíteni a magyar egyetemekkel. Megállapították, hogy a Marwadi Egyetem jelenleg az az intézmény, amely a legszélesebb kapcsolatokkal rendelkezik Magyarország felé Indiában.