2021. 09. 7-én ünnepélyes keretek között közös kutatási programról szóló együttműködési megállapodást írt alá az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Wigner Fizikai Kutatóközpontja és az Indian Institute of Technology Indore. A megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy a jelenleg folyamatban lévő, elsősorban nagyenergiás mag- és részecskefizikai kutatásokban a két intézet hallgatói és kutatói együttesen részt vehessenek, továbbá keretet ad az intézetek között további kapcsolatok kialakítására is és kutatócserékre is. A megállapodást Lévai Péter professzor, a Wigner Intézet főigazgatója, illetve Prof. Avinash Sonawane, dékán, International Affairs and Outreach, IIT Indore látta el kézjegyével.

A megállapodás aláírására hibrid szervezésű találkozón került sor, egyrészt a Wigner Intézetben éppen ott tartózkodó indiai tudósok személyesen voltak jelen, míg az IIT Indore egyéb érintett személyiségei online kapcsolódtak be az eseménybe. A találkozón indiai résztvevői méltatták a megállapodás jelentőségét, és hangsúlyozták, hogy az IIT Indore kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, de ez az első megállapodás, amelyet közép-európai intézménnyel kötnek. Professzor Sonawane, a nemzetközi kapcsolatok dékánja kiemelte, hogy ez a lépés utat nyithat további kétoldalú kapcsolatokra Magyarországgal, ezért szeretnék jobban megismerni a magyar-indiai kutatási és akadémiai együttműködési lehetőségeket.

A Wigner Intézet részéről elhangzott, hogy náluk nagy hagyománya van az indiai kutatókkal való együttműködésnek, több ilyen irányú kapcsolatuk is van India szerte. Külön megköszönték a nagykövetség rendszeres támogatását a Wigner felé az eddigi, Indiát érintő kutatási programjaik fejlesztése érdekében. Dr. Farkas Hilda tudományos és technológiai szakdiplomata Nagykövet úr nevében köszöntötte a megállapodást, gratulált, és sok sikert kívánt a közös munkához.