A nagyköveti rezidencián került sor a Water&Soil Kft és a Valoric Venture Limited között létrejött disztribúciós megállapodás aláírására. A pandémia kapcsán érvényben lévő utazási korlátozások miatt a helyszínen az indiai partnert Vinay Verma úr (tulajdonos) képviselte, a magyar vállalkozás képviseletében Dr. Vattay Richárd igazgató pedig videokonferencia útján csatlakozott a rendezvényhez. Az eseményen jelen volt Király András László nagykövet, Dr. Farkas Hilda TéT-szakdiplomata valamint Kovács Dániel és Szűcs Gábor KGA-k.

A Water&Soil Kft. olyan magyar mezőgazdasági alapanyag-előállító, amely a globális mezőgazdaság egyik legnagyobb korlátjával, a vízhiánnyal foglalkozik. Termékük a Water Retainer, amely szerves alapú folyékony talajjavító szer, a párolgási veszteség csökkentésével megtartja a talajban már meglévő vizet. Hatékony mind esővel táplált, mind öntözött termesztésben. Használata 10-20%-kal nagyobb hozamot eredményezhet, vagy akár az öntözővíz-felhasználás 30-50%-át is csökkentheti.

A Water Retainer Magyarországon, Marokkóban, Kenyában, Pakisztánban és már Indiában is keresett termékké válik, amit már 14 ország 4 kontinensének tudományos intézményei széles körben tesztelnek. A FAO a közelmúltban ismerte el a Water Retainer-t azzal, hogy beépítette a terméket az ajánlott technológiákba.

Az eseményen a Water&Soil igazgatója megköszönte a nagykövetség támogatását, indiai képviselője pedig bemutatta a terméket és az eddigi indiai tapasztalatokat, felhasználási lehetőségeket. A nagykövet méltatta a magyar vállalat és indiai partnere erőfeszítéseit, és biztosította őket a nagykövetség további teljeskörű támogatásáról.

A Water Retainer indiai forgalmazója a Valoric Ventures (Pvt.) Ltd., amely elkötelezett a fenntartható mezőgazdaság iránt. Jelenleg Indiában számos helyen és sokféle növényi kultúrán (tea, dohány, paradicsom, bors, levélzöldségek, rizs, cukornád stb) szerveznek bemutatókat, hogy bevezessék a terméket az indiai piacra.