22 Mar

A 10. Magyar-Indiai Tudományos és Technológiai Vegyesbizottság ülésére március 21-én került sor Újdelhiben. A magyar delegációt Dr. Pálinkás József, az NKFIH elnöke vezette. A megbeszélések során lehetőség nyílt a két fél kutatás-fejlesztési politikájának megismerésére, amely alapján az együttműködés további új irányait is felvázolták. A bizottság döntött a 2017 végén benyújtott pályázatok támogatásának odaítéléséről, illetve a Közös Stratégiai Kutatási Alapról szóló megállapodás meghosszabbításáról.

India és Magyarország között a kétoldalú tudományos és kutatási együttműködés alapja az 1992-ben kötött Tudományos és Technológiai Megállapodás a Magyar Kormány és az Indiai Köztársaság Kormánya között. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) indiai partnere az egyezmény végrehajtásában a Ministry of Science and Technology – Department of Science and Technology. A felek 2008. január 18-án írták alá a Közös Stratégiai Kutatási Alap felállításáról szóló szándéknyilatkozatot, amelynek terhére olyan pályázati felhívásokat írnak ki, amelynek célja olyan magyar-indiai együttműködésben megvalósuló ígéretes KFI projektek megvalósítása, amelyek eredményeként új vagy továbbfejlesztett, piacorientált termékek és szolgáltatások jönnek létre.

A két intézmény TéT Vegyes Bizottságot (TéT VB) hívott életre, amely kétévente, váltakozva Magyarországon és Indiában ülésezik. A Vegyesbizottság üléseinek rendeltetése a következő kétéves munkaterv összeállítása, valamint a közös pályázat keretében benyújtott kutatási projektjavaslatok értékelése alapján közös döntés a támogatandó projektekről.

 

      TéT VB háttér

 

      TéT VB ülés

 

      Csoport fotó